niedziela, 1 grudnia 2013

Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem

Dzisiejsze danie robiłam po raz pierwszy. Zazwyczaj mam tak, że jak przygotuję coś za pierwszym razem, to od razu myślę o poprawkach jakie naniosę następnym razem. Inne przyprawy, dodatkowy składnik, zmiana dodatków, zawsze coś się znajdzie, co poprawiło by smak. Ale nie tym razem. To risotto jest rewelacyjne! Wyszło idealnie i nic na pewno już w nim nie zmienię. Robiłam je wspólnie z siostrą, która jest specem od risotto, pewnie dlatego wyszło takie pyszne :) Więc jeżeli są tu fani owoców morza, to koniecznie przygotujcie to danie! ;)

RISOTTO Z MAŁŻAMI, POMIDORKAMI I PARMEZANEM
(porcja dla 4 osób)


Składniki:
- 500 gram małży mrożonych (no chyba, że uda Wam się znaleźć świeże)
- 200 gram pomidorków koktajlowych
- około pół szklanki startego parmezanu
- 200 gram ryżu do risotto (arborio)
- kieliszek białego wina
- 1 duża czerwona cebula
- papryczka chili (ja użyłam dwóch mini)
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- łyżka masła
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek (do smażenia)

Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem soli. Gotować przez około 10-15 min, po czym odcedzić małże zostawiając wywar. Będzie nam potrzeby do przygotowania ryżu.

Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Do cebulki dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki i wrzucić na patelnię. Pomidorki należy mieszać bardzo delikatnie, żeby się nie rozwaliły, powinny za to puścić sok, który wydobywa ich aromat. 


Następnie do warzyw dodać ugotowane wcześniej małże. 


Podsmażać aż wszystkie składniki się połączą a następnie na patelnię wsypać ryż. Po około 2 minutach zalać go białym winem i czekać aż wsiąknie delikatnie mieszając. Gdy wino się zredukuje, zaczynamy wlewać wywar, który otrzymaliśmy po gotowaniu owoców morza. Wlewamy go stopniowo, ja do tego używam chochli. Gdy ryż wchłonie jedną porcję wywaru, dolewamy następną. Czynność powtarzać, do momentu aż ryż będzie całkowicie miękki. Ostrzegam, że do przygotowania risotto potrzeba cierpliwości, trochę to trwa ;)


Na koniec do naszego risotto wsypać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan oraz dodać łyżkę masła. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, chociaż nie powinno to być potrzebne, risotto ma fantastyczny smak owoców morza. Na koniec dokładnie wymieszać.



4 komentarze:

  1. Musiało być smacznie! :)













    lolololo

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy blog. Zapewniam, że będę odwiedzała, przyda mi się pewnie nie jeden przepis z tego bloga ha ha :)

    Zapraszam również na swojego bloga o odchudzaniu : http://badlynumb.bloog.pl/

    OdpowiedzUsuń