niedziela, 22 grudnia 2013

Pierogi ruskie

U mnie przygotowania świąteczne pełną parą. Praktycznie całe dni spędzam w kuchni, ahh uwielbiam to :) Prezenty już kupione i spakowane, zakupy zrobione, dom posprzątany, mogę w spokoju robić to co sprawia mi największą przyjemność. Wczoraj spędziłam prawie pół dnia na lepieniu pierogów - ruskich i z makiem. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na bardzo dobre ciasto do pierogów oraz na farsz do ruskich, które uwielbiam!

PIEROGI RUSKIE


Składniki:

Ciasto do pierogów:
- 500 gram mąki pszennej (typ 650, lub 450)
- około szklanki gorącej wody
- 1 średnie jajko (M)
- łyżeczka soli

Farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 500 gram twarogu chudego lub półtłustego
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Proponuję zacząć od przygotowania farszu. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Ugotowane ziemniaki odstawić do ostygnięcia. Następnie przecisnąć je przez praskę do ziemniaków lub zmiażdżyć tłuczkiem albo widelcem. To samo zrobić w twarogiem. Wszystkie składniki na farsz wymieszać ze sobą i doprawić solą i pieprzem. Nie żałujcie sobie przypraw, szczególnie pieprzu!

Teraz pora na zrobienie ciasta. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, wymieszać. Zrobić w mące dołek, wbić jajko, zacząć ugniatać, stopniowo dolewając wody. Ciasto powinno być bardzo elastyczne i nie kleić się do rąk. Być może nie zużyjecie całej szklanki wody, lepiej dodawać ją stopniowo niż wlać od razu całą i później dosypywać mąki. Wyrabiać przez parę minut i odstawić na około 10 min, żeby "odpoczęło". 

Następnie po kawałku wałkować na dość cienki placek i wykrawać kółeczka. Możecie do tego użyć szklanki lub innych okrągłych rzeczy, ja np. używam lejka, który ma ząbkowatą końcówkę, pierożki bardzo ładnie wyglądają. Na wykrojone kółeczka nałożyć sporą ilość farszu i zakleić. Czynność powtarzać do zużycia całego ciasta. Od czasu do czasu posypujcie blat mąką, żeby ciasto nie przyklejało się.



Zagotować wodę w dużym garnku, posolić. Wrzucać po kilka pierogów na raz, max 8, inaczej będą się zlepiać. Gotować aż wypłyną na wierzch, około 3 minut. Pamiętajcie, że jeżeli pierogi przykleją się do dna garnka to nie wypłyną na wierzch i w takiej sytuacji prawdopodobnie się rozgotują, musicie być czujni! Nie kładźcie też ugotowanych pierogów jeden na drugim, mogą się do siebie przykleić jak są mokre. Dopiero po wysuszeniu można je ułożyć razem.

Już po ugotowaniu są pyszne, ale jeszcze smaczniejsze będą lekko zarumienione na oliwie z oliwek i podawane z przesmażoną cebulką oraz (dla osób nie liczących kalorii) boczkiem.

1 komentarz:

  1. Pierogi ruskie - uwielbiam! Jak dla mnie najpyszniejsze z pierogów :)

    Pozdrawiam i życzę wesołych świąt !! :)

    OdpowiedzUsuń