środa, 24 kwietnia 2013

Pora na klasyk czyli risotto z kurczakiem i warzywami

Zazwyczaj nie mam problemu z wymyślaniem obiadu, a nawet wręcz przeciwnie. Mam w głowie wiele potraw i nie mogę się zdecydować, którą przygotować. Czasem jednak jest zupełnie odwrotnie, kompletnie brakuje mi pomysłów. Wtedy szukam inspiracji w Internecie i książkach kucharskich. Czasami i to nie działa. W takiej sytuacji risotto jest idealnym rozwiązaniem. Jest to danie bardzo uniwersalne, możemy do niego dodać to, na co tylko mamy ochotę. Można z niego zrobić wykwintne danie, dodając na przykład owoce morza, czy wołowinę. Możemy też je wykorzystać do pozbycia się resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej ryżu, a więcej składników typu warzywa czy drób. Ryż jest dobrym uzupełnieniem dania, ale z węglowodanami nie powinno się przesadzać :)

Tym razem pierwszy składnik, który wybrałam to seler naciowy. Kupiłam go wczoraj w E.Leclercu za 0,99zł i mimo, że nigdy wcześniej go nie próbowałam, cena mnie przekonała :) Okazuje się, że oprócz walorów smakowych, seler naciowy jest również bogaty w witaminy, głównie witaminę C i B. Dodatkowo wspomaga odchudzanie, jego wartość energetyczna na 100g wynosi tylko 7 kcal, a oprócz tego posiada 1,6g błonnika. Krótko mówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni.

RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI
(składniki na 4 porcje)


Składniki:
- pierś z kurczaka (ok 350g)
- seler naciowy
- por
- marchewka (2 sztuki)
- papryka czerwona
- szklanka ryżu arborio 
- kieliszek białego wina
- pół litra bulionu (najlepiej drobiowo-warzywny)
- masło (1 łyżeczka)
- olej/oliwa do smażenia
- sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, przyprawa do mięs (ja używam knorr)


Warzywa i kurczaka opłukać, wysuszyć. Kurczaka oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą oraz przyprawą do mięs i podsmażyć na odrobinie tłuszczu.


Gdy mięso będzie gotowe, przełożyć do jakiegoś naczynia (miseczka lub jakiś pojemniczek) zostawiając na patelni tłuszcz ze smażenia. Następnie na tą samą patelnię wrzucić pokrojone warzywa, smażyć około 5 min, następnie zalać odrobiną bulionu i dusić 10 min, żeby zmiękły. Ja lubię jak warzywa zachowują lekką chrupkość więc czas duszenia nieco zmniejszam.


Uduszone warzywa przełożyć do naczynia z kurczakiem, na patelnie dolać trochę oleju i wsypać ryż. Ryż smażyć przez chwilę, następnie zalać go białym winem.


Gdy ryż wchłonie wino, dolać bulion. Należy pamiętać, że kluczem do dobrego risotto jest dodawanie bulionu stopniowo, mieszając ryż praktycznie cały czas. Czekamy, aż ryż wchłonie cały bulion i dolewamy kolejną porcję.


Czynność należy powtórzyć do momentu aż ryż będzie miękki. Pół litra bulionu powinno wystarczyć, jeżeli ryż nadal będzie twardy, należy dodać trochę więcej.



Do gotowego ryżu przełożyć usmażonego kurczaka z warzywami, dodać masło (dzięki któremu risotto robi się kremowe). Wymieszać wszystko ze sobą i gotowe - smacznego! :)



2 komentarze:

  1. danie warte grzechu,musi byc pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie, że napisałaś wszystko krok po kroku łącznie ze zdjęciami! :) A danie na pewno super, ostatnio też wersja z kurczakiem i warzywami była u mnie na talerzu, ciekawe jak smakuje ta z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń