sobota, 11 marca 2017

Delikatne placuszki białkowo-tłuszczowe z truskawkami

Hej!

Tak, wiem, kolejny przepis na placki. Ale co ja poradzę, że tak bardzo uwielbiam śniadania na słodko 😍 Bałam się, że rezygnując z węglowodanów w pierwszej połowie dnia będę musiała zrezygnować z tego typu śniadań. Ale nic z tych rzeczy! Na pomoc przyszła mi mąka kokosowa, która jest tłuściutka i idealnie nadaje się na śniadania BT. Do tego słodka odżywa białkowa, trochę kreatywności i można wyczarować super słodki posiłek z małą ilością węgli. 

PLACUSZKI BT Z TRUSKAWKAMI


Składniki:
- 20g mąki kokosowej
- 15g WPI (u mnie kokosowy)
- jajko
- 30g serka śmietankowego (u mnie bieluch naturalny)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5g oleju kokosowego
- 5g wiórków kokosowych
- opcjonalnie - łyżka syropu klonowego (nie wliczałam do makra)
- 3 duże truskawki

Mąkę, odżywkę, jajko, serek i proszek do pieczenia połączyć ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Truskawki pokroić w kostkę i dodać do masy. Smażyć na oleju kokosowym. Posypać wiórkami kokosowymi. Z syropem klonowym smakowało by obłędnie, ja niestety go nie dodałam bo zaburzał mi makro 😓 Smacznego!


MAKRO
302 kcal
25g białka
20g tłuszczu
5g węgli

11 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny i zdrowy przepis, z nieprzetworzonych produktów, oczyszczający organizm i regulujący metabolizm, dlatego polecam dobry dietetyk. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Uwielbiam takie placuszki. Często je robie na śniadanie albo po prostu na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki super :) U nas do zgrabnego gotowania stosujemy przefiltrowaną wodę z filtra zamontowanego na ujęciu wody w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na lekkie śniadanie lub na deser w ciągu dnia. Na pewno po takich placuszkach nie będziemy mieć wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smacznie. Chętnie przyrządzę takie jutro na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcają swoim wyglądem do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają naprawdę przepysznie. Idealna propozycja na śniadanie z dużą wartością białka i tłuszczy. Też często robimy bardzo podobne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, muszę spróbować i ocenić smak.

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł. Zrobię kiedyś na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyglądające placuszki, trzeba jednak poczekać kilka miesięcy na powrót truskawek na bazarek.

    OdpowiedzUsuń