środa, 18 marca 2015

Domowe pesto bazyliowe z pestkami dyni

Pesto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego gorąco zachęcam do robienia go samemu. Jest dużo smaczniejsze i zdrowsze od tego kupnego. Stanowi świetny dodatek do potraw, szczególnie makaronu, ale nie tylko. Ja uwielbiam marynować mięso w pesto. Doskonale też się nadaje na kanapki, jako zdrowy zamiennik masła. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut.

PESTO BAZYLIOWE Z PESTKAMI DYNI


Składniki:
- listki bazylii z 1 doniczki
- 35 gram startego parmezanu
- 40 gram uprażonych pestek dyni
- 30 gram oliwy z oliwek
- ząbek czosnku

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w blenderze, aż masa będzie gładka. Jeżeli nie zjecie całej porcji od razu, przełóżcie pesto do słoiczka i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. W takiej postaci pesto może stać w lodówce do 2 tygodni. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Super, uwielbiam robić pesto. Ja zazwyczaj używam sera grana padano i czasem dorzucam też anchois i masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uzyskałaś naprawdę genialny kolor pesto!! Sklepowe mogą się schować :)

    OdpowiedzUsuń