poniedziałek, 10 listopada 2014

Hiszpańska frittata z ziemniakami, szynką i pomidorami

Początkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć wszystko do piekarnika. Takim sposobem zamiast hiszpańskiej tortilli zrobiłam frittatę, równie dobrą. Zjadłam ją na obiad, a kolejnego dnia na drugie śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :)

FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI
(4-5 porcji)


Składniki:
- 8 jajek
- 3 duże ziemniaki
- 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka)
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 8 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oliwie z oliwek. Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego!


3 komentarze:

  1. Zgrabne gotowanie, nominowałam Cię do Liebster Blog Award:) wszystko znajdziesz u mnie na blogu w poście o tej nazwie:)

    OdpowiedzUsuń