środa, 1 czerwca 2016

Pudding chia z musem truskawkowym i kruszonką kokosowo-orzechową

Pudding chia, czyli nowy trend w kuchni. Ostatnio przeglądając Instagram co chwilę natrafiałam na zdjęcia tego cuda. Przygotowywany na najróżniejsze sposoby, z owocami, orzechami, na mleku kokosowym, na jogurcie - wariacji jest wiele. Postanowiłam sama poeksperymentować z nowym dla mnie produktem. I jak wyszło? Rewelacyjnie! W końcu znalazłam śniadaniową alternatywę dla mojej granoli. Jeżeli jeszcze nie poznaliście nasionek chia, czas najwyższy!

PUDDING CHIA


Składniki na pudding:
- 25 g nasion chia
- 60 ml mleka kokosowego
- 60 ml mleka 2%

Składniki na kruszonkę:
- 20 g otrąb owsianych
- 20g płatków migdałowych
- 20 g wiórków kokosowych
- 5 g oleju kokosowego
- 15 g masła orzechowego
- 20 g  gorzkiej czekolady

Składniki na mus truskawkowy:
- garstka truskawek
- pół łyżeczki ksylitolu

Moi drodzy, większość składników potrzebnych do przygotowania puddingu znajdziecie na stronie sklepu Bioindygo http://bioindygo.pl

Dodatkowo na hasło "zgrabnegotowanie.blogspot.com11" otrzymacie 5% rabatu na całe zakupy!

Poniżej zdjęcie z mojego zamówienia:


Przygotowanie puddingu chia:
Nasionka chia wsypać do kubka lub innego naczynia i zalać mlekiem (zarówno kokosowym jak i zwykłym). Dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Wstawić do lodówki na około godzinę. W między czasie co 10-15 min mieszać, żeby pudding miał gładką konsystencję.

Przygotowanie kruszonki:
Uwaga, kruszonki wystarczy na kilka porcji! :) Otręby, płatki migdałowe i wiórki kokosowe wsypać do woreczka i za pomocą wałka zmiażdżyć je, aby były bardzo drobne.


Czekoladę rozpuścić, dodać masło orzechowe oraz olej kokosowy i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Wymieszać z otrębami, migdałami, wiórkami i dokładnie wymieszać. Tak powstałą masę przełożyć np. do jakiegoś pojemniczka wyłożonego papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na min godzinę. Przed podaniem skruszyć.

Przygotowanie musu:
Truskawki zblendować z ksylitolem. 

Pudding chia nakładać warstwami: łyżka chia, mus, kolejna porcja chia i mus. Na sam wierzch wysypać kruszonkę (około 25 g). Smacznego!


Makra:





Wiosenne słodkości 2016