sobota, 16 kwietnia 2016

Domowe burgery



Składniki na burgera:
- 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól,
- świeżo mielony pieprz czarny.

Dodatki do burgera:
- 1 bułka grahamka,
- sos barbeque z tego przepisu,
- sałata lodowa,
- pomidor,
- czerwona cebula,
- ogórki konserwowe.

Do podania:
- frytki pieczone z tego przepisu

Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo mielony pieprz. Uformować bardzo płaskie burgery. Smażyć w grillu elektrycznym przez 4 min lub na patelni po 3 min z każdej strony. 

Bułkę przekroić na pół i włożyć na 5 min do piekarnika (200 stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część bułki nałożyć około łyżki sosu bbq. Burgera złożyć, lekko docisnąć. Podawać z frytkami. Smacznego!

Makra:




piątek, 8 kwietnia 2016

Naleśniki ryżowe z masłem orzechowym i truskawkami


Składniki:
- 1 jajko
- 40 g mąki ryżowej
- 50 ml mleka 2%
- 20 g (po 1 łyżeczce na naleśnika) masła orzechowego, np. z tego przepisu
- truskawki

Przygotowanie:
Jajko, mąkę i mleko wymieszać za pomocą trzepaczki, do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Smażyć z obu stron. Ja smażę bez tłuszczu, ale można użyć np. oleju kokosowego.
Naleśniki wysmarować masłem orzechowym i ułożyć truskawki. Smacznego!

Makra:
Kcal: 361
Białko: 16 g
Węgle: 38 g
Tłuszcz: 16 g