Składniki na burgera:
- 150g mięsa wołowego (u mnie antrykot),
- ząbek czosnku,
- łyżeczka musztardy dijon,
- sól,
- świeżo mielony pieprz czarny.
Dodatki do burgera:
- 1 bułka grahamka,
- sos barbeque z tego przepisu,
- sałata lodowa,
- pomidor,
- czerwona cebula,
- ogórki konserwowe.
Do podania:
- frytki pieczone z tego przepisu
Mięso zmielić w maszynce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę musztardy, sól i świeżo mielony pieprz. Uformować bardzo płaskie burgery. Smażyć w grillu elektrycznym przez 4 min lub na patelni po 3 min z każdej strony.
Bułkę przekroić na pół i włożyć na 5 min do piekarnika (200 stopni). Na dolną część bułki ułożyć kolejno: liść sałaty lodowej, burgera, plasterek pomidora, kilka plasterków ogórków konserwowych, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Na górną część bułki nałożyć około łyżki sosu bbq. Burgera złożyć, lekko docisnąć. Podawać z frytkami. Smacznego!
Makra:
Makra: