sobota, 22 listopada 2014

Pumpkin pie, czyli klasyczne ciasto dyniowe

To już ostatni dyniowy przepis, który umieszczam na blogu w tym sezonie. Tym razem w wersji na słodko. Jest to typowe ciasto dyniowe jadane w USA, a sam przepis wzięłam z amerykańskiej telewizji kulinarnej (którą oglądałam nałogowo będąc w Stanach). Oczywiście trochę go zmieniłam, bo np. zamiast gotowego dyniowego puree z puszki zrobiłam swoje ze świeżej dyni. Ciasto jest połączeniem tarty, sernika i ciasta dyniowego. 

PUMPKIN PIE


Składniki na ciasto:
- 300 gram mąki
- 200 gram masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę dyniową:
- 1 mała dynia
- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego
- 3 jajka
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)
- płaska łyżeczka cynamonu
- szczypta imbiru mielonego

Z podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.

Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków lub zmiksować w blenderze na puree. Ostudzić.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać serek, tłuszcz oraz przyprawy. Zmiksować i na koniec dodać puree z dyni.

Formę do tarty wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką. Wyłożyć ciastem, całość ponakłuwać widelcem, obciążyć np. fasolą i piec w temperaturze 180 stopni przez 10 min. Następnie wysypać fasolę i piec przez kolejne 10 min.

Na ciasto wylać masę dyniową i piec wszystko razem przez około 50 min, aż masa całkowicie się zetnie. Smacznego! :)





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów Smaczna Jesień

poniedziałek, 10 listopada 2014

Hiszpańska frittata z ziemniakami, szynką i pomidorami

Początkowo miała to być klasyczna hiszpańska tortilla. Jednak jak sobie pomyślałam o przewracaniu omleta na patelni (czego nie cierpię) to zdecydowałam pójść na łatwiznę i włożyć wszystko do piekarnika. Takim sposobem zamiast hiszpańskiej tortilli zrobiłam frittatę, równie dobrą. Zjadłam ją na obiad, a kolejnego dnia na drugie śniadanie w pracy. Tak więc danie nadaje się na każdy posiłek :)

FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI, SZYNKĄ I POMIDORAMI
(4-5 porcji)


Składniki:
- 8 jajek
- 3 duże ziemniaki
- 200 gram szynki (np. sopocka, ogonówka lub z indyka)
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i lekko podgotować w osolonej wodzie (około 8 min). Cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oliwie z oliwek. Do cebulki dodać pokrojoną w kostkę szynkę. Smażyć kilka minut, aż szynka się zarumieni i dodać pomidory, a po chwili ziemniaki i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajka rozbełtać w misce. Farsz przełożyć do formy na tartę, wylać masę jajeczną, tak aby dobrze przykryła całą powierzchnię naczynia. Piec w temperaturze 180 stopni aż jajka się zetną, około 30 min. Smacznego!


wtorek, 4 listopada 2014

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

U mnie w kuchni w dalszym ciągu króluje dynia. Był makaron, teraz czas na zupę. Delikatny, łagodny i bardzo syty krem z dyni. Polecam wszystkim :)

KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 


Składniki:
- 1 mała dynia
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera (korzeń)
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- sól
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek

Dynię obrać i wydrążyć. Warzywa pokroić w kostkę. Do garna wlać około łyżki oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje wrzucić cebulę. Zeszklić a następnie dodać resztę warzyw. Zalać litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Dusić przez około pół godziny - aż warzywa będą miękkie, po czym zdjąć zupę z ognia i zmiksować blenderem. Pod koniec dodać mleko kokosowe oraz gałkę muszkatołową. Gotować jeszcze kilka minut do uzyskania gęstej zupy. Doprawić solą do smaku. Podawać z prażonymi pestkami dyni. Smacznego!




Szybkie zupy! Zupa na jesień Smaczna Jesień