czwartek, 31 lipca 2014

Tarta z jagodami i serkiem mascarpone

Dzisiejszą tartę dedykuję mojej siostrze, z okazji jej imienin. Nie jest to deser dietetyczny, ale ze względu na specjalną okazje zdecydowałam się go zrobić. Moja wersja jest mało słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru. 

TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE


Składniki na ciasto:
- 260 gram mąki
- 150 gram margaryny
- 1 jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę:
- opakowanie serka mascarpone (250 gram)
- 250 gram śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny

Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!





Lato w pełni!Błękitne skarby lata!Słodkie jagodowe lato




sobota, 26 lipca 2014

Sałatka z bobem, prażonym słonecznikiem i serem pleśniowym

Zgodnie z zapowiedzią na facebooku dodaję przepis na sałatkę z bobem. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem straszną fanką bobu. Czekam na niego cały rok i przyznam, że czasem poza sezonem sięgam po bób mrożony. Najczęściej jem go samego z solą, ale ostatnio przeceniłam swoje możliwości i ugotowałam zbyt dużą porcję. A że nie cierpię marnowania jedzenia, to dodałam resztki do sałatki. Wyszła na prawdę dobra i bardzo syta. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

SAŁATKA Z BOBEM, PRAŻONYM SŁONECZNIKIEM I SEREM PLEŚNIOWYM
(2 duże porcje)


Składniki:
- 200-250 gram bobu
- 3 łyżki pestek słonecznika
- 4 liście sałaty lodowej
- 100 gram kukurydzy 
- 60 gram sera brie
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ricotty lub innego kremowego serka
- sól, pieprz

Bób ugotować i obrać. Słonecznik uprażyć na patelni. Ser pokroić w kostkę, a sałatę porwać na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z serkiem na gładką masę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego!


poniedziałek, 21 lipca 2014

Domowe masło orzechowe

Jest wiele różnych opinii na temat masła orzechowego. Jedni uważają, że jest bardzo kaloryczne, dlatego trzeba go unikać. Inni, że jest zdrową przekąską, wskazaną na diecie. Każda z tych teorii ma w sobie trochę racji. Masło orzechowe faktycznie jest dość kaloryczne i składa się prawie z samego tłuszczu. Jednakże jest to zdrowy tłuszcz roślinny. Oprócz tego masło orzechowe jest źródłem witamin i minerałów. Dlatego uważam, że warto po nie sięgnąć w codziennej diecie. Ze względu na kaloryczność masła, nie powinniśmy jeść go dużo. Ja dodaję łyżeczkę do granoli na śniadanie, taka ilość na pewno nie zaszkodzi. 

Kolejną sprawą jest cena masła orzechowego. Jak byłam w USA to kupowałam słoiczek za 1 dolara. Niestety w Polsce ceny są dużo wyższe. Trzeba zapłacić około 8-9 zł, dlatego też większość osób z niego rezygnuje. Jednak mam dla Was dobrą wiadomość. Zrobienie tej pysznej przekąski samemu jest dużo tańsze. Oprócz tego macie pewność, że masło jest całkowicie naturalne, dlatego też gorąco zachęcam do robienia go w domu. Przysięgam, że takie smakuje jeszcze lepiej! ;)

DOMOWE MASŁO ORZECHOWE


Składniki:
- fistaszki (możecie też użyć paczkowanych orzeszków ziemnych)

Orzechy obrać i uprażyć na patelni, aż zrobią się jasno brązowe. Jeżeli używacie paczkowanych orzeszków ziemnych, to zwróćcie uwagę czy nie były już wcześniej uprażone. Po uprażeniu odstawić do ostygnięcia. 

Orzeszki przełożyć do blendera i zmiksować. Ja używam blendera ręcznego. Aby uzyskać gładką masę należy miksować przez około 15 min. Co 2-3 minuty zróbcie przerwę, żeby blender się nie spalił ;) Smacznego! 


niedziela, 6 lipca 2014

Ogórki małosolne

Po raz kolejny chciałabym przeprosić za nieregularne wpisy na blogu. Sesję co prawda już zdałam, ale obrona ciągle przede mną. Do tego w zeszłym tygodniu się przeprowadziłam do Gdańska (w końcu!) ale nie miałam nawet czasu na rozpakowanie się. Więc jeśli już znajdę czas na ugotowanie obiadu, to jest to danie ekspresowe i nawet nie mam czasu, żeby je sfotografować. 

Są jednak rzeczy, z których zrezygnować nie mogę. Tak było z ogórkami małosolnymi, musiałam znaleźć tą chwilę wolnego czasu, żeby je przygotować. Ich smak kojarzy mi się z latem i wakacjami (których niestety już nie mam). Musicie koniecznie je przygotować, są idealne :)

OGÓRKI MAŁOSOLNE
(składniki na 1kg ogórków)


Składniki:
- kilogram ogórków gruntowych
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek kopru
- kawałek korzenia chrzanu (można dołożyć też liść)
- sól

Zaczynam od przygotowania wody z solą. Na 1 litr zimnej wody dodaję 1,5 łyżki soli. W słoiku, którego używam mieści się około 1 litra wody. 

Do czystego słoika włożyć koper, czosnek, chrzan oraz ogórki. Na koniec zalać przygotowanym roztworem wody z solą. Zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach ogórki będą już pyszne :) Smacznego!



Lato w pełni!