środa, 25 czerwca 2014

Kurczak curry z kaszą jęczmienną

Dzisiejszy przepis jest autorstwa mojej siostry. Jak mi powiedziała, że przygotowuje kurczaka curry z kaszą jęczmienną na obiad to zupełnie nie byłam przekonana do tego dania. Pomyślałam, jak można jeść kurczaka curry z kaszą? Przecież do tego musi być ryż! Ale po spróbowaniu całkowicie zmieniłam zdanie. Obiad smakował mi tak bardzo, że muszę się podzielić z Wami przepisem. Jest rewelacyjny :)

KURCZAK CURRY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ
(4 porcje)


Składniki:
- 400 gram piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 1 marchewka (duża)
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej
- curry, kurkuma, papryka słodka
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Przełożyć do szklanej miseczki, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, curry oraz sosem sojowym. Wymieszać i odstawić. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, cukinię w kostkę. Kaszę zagotować w osolonej wodzie. 

Cebulkę zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem szczypty soli. Dodać kurczaka, przesmażyć. Na koniec na patelnię wrzucić cukinię oraz marchewkę. Doprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną. 

Gdy warzywa będą już miękkie, na patelnię dodać kukurydzę. Wlać jogurt naturalny. Jogurt musi być w temperaturze pokojowej. Po dodaniu jogurtu zdjąć patelnię z gazu. Inaczej jogurt się zwarzy. Do całego dania dodać ugotowaną kaszę jęczmienną, wymieszać. Aby uzyskać żółty kolor dodajcie niewielką ilość kurkumy. Smacznego :)


wtorek, 10 czerwca 2014

Pasta z awokado i jajka do kanapek

Na początku muszę przeprosić za nieregularność wpisów na blogu. Przyznaję, że ostatnio bardzo mało gotuję i głównie odżywiam się na mieście. Niestety praca, studia dzienne i magisterka zabierają mi cały czas. Ale przede mną ostatnia prosta - magisterka w końcu napisana, a do końca sesji jeszcze tylko 5 zaliczeń. I znowu będę mogła spędzać więcej czasu w kuchni :)

Tymczasem proponuję Wam pastę z awokado, dzięki której Wasze kanapki już nigdy nie będą nudne! Pyszny i zdrowy zamiennik masła. Do tego bardzo prosty w przygotowaniu.

PASTA Z AWOKADO I JAJKA


Składniki:
- 1 awokado
- 1 jajko ugotowane na twardo
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 mały ząbek czosnku
- szczypta posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i za pomocą łyżki wydrążyć środek. Jajko obrać :) Wszystkie składniki zmiksować w blenderze. Smacznego!