wtorek, 28 stycznia 2014

Risotto z krewetkami i gorgonzolą

Dzisiaj próbowałam odtworzyć danie, które jadłam w jednej restauracji w Las Vegas. Muszę przyznać, że próba była udana, risotto wyszło bardzo dobre, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Oczywiście nie jest to do końca dietetyczna potrawa ze względu na ser pleśniowy, który jest tutaj, obok krewetek, głównym składnikiem. Ale wierzcie mi, że to dzięki niemu smak jest fantastyczny :)

A co do krewetek, nie będę ukrywać, że ani teraz ani nigdy nie używałam tych świeżych. Zawsze kupuję mrożone, różowe, czyli te wcześniej obgotowane. Kiedy już chcę w końcu kupić świeże, to cena mnie przekonuje do tych mrożonych. W każdym razie na ten moment niestety nie powiem Wam jak obchodzić się ze świeżymi krewetkami, bo sama jeszcze tego nie wiem. Mam nadzieję, że wybaczycie :)

RISOTTO Z KREWETKAMI I GORGONZOLĄ
(3 porcje)


Składniki:
- 250 gram mrożonych krewetek
- 200 gram ryżu do risotto (arborio)
- 100 gram sera gorgonzola
- kieliszek białego wina
- około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego)
- łyżka masła
- 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej)
- 2 ząbki czosnku
- 4-5 gałązki świeżego tymianku
- garść posiekanej natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- sól
- sok z 1/4 cytryny

Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny.

Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około 100 ml bulionu i znowu czekać aż zostanie wchłonięty przez ryż. Czynność powtarzać do wykorzystania bulionu. Ryż musi być miękki. Pamiętajcie, żeby bulion dodawać stopniowo, jeżeli wlejecie wszystko od razu będziecie mieli zupę zamiast risotto ;) 


Gdy ryż będzie już miękki, dodać ser gorgonzola oraz zioła. Na sam koniec, już po zdjęciu patelni z gazu, dodać masło i wymieszać. Dzięki temu risotto będzie jeszcze bardziej kremowe. W razie potrzeby doprawić solą, ale uważajcie bo ser jest słony! Smacznego!


piątek, 24 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem, ryżem i ananasem

U mnie znowu sałatka i znowu z tuńczykiem, ale tym razem w innym wydaniu. Jak robię danie z ryżem, to zazwyczaj wybieram ten brązowy lub dziki. Ale do tej sałatki zdecydowanie lepszy będzie biały. Oczywiście wybór należy do Was :)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, RYŻEM I ANANASEM
(składniki na dużą porcję dla 4-5 osób)


Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 2 woreczki ryżu
- puszka kukurydzy konserwowej
- puszka czerwonej fasoli
- 6 plasterków ananasa
- kawałek pora
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Ryż zagotować z dodatkiem soli. Pora pokroić w plasterki, ananasa w kostkę. Ze wszystkich puszek odlać wodę. Składniki wymieszać ze sobą w misce, dodać jogurt, wymieszać, doprawić do smaku.
Smacznego!


sobota, 18 stycznia 2014

Amerykańskie pancakes na maślance

Dzisiaj rano przypomniałam sobie smak śniadania ze Stanów. Pierwszy raz udało mi się zrobić tak puszyste pancakes. Polałam je syropem klonowym, który kupiłam jeszcze w USA, więc śniadanie 100% amerykańskie. Może i nie jest to zbyt zdrowy posiłek, ale w weekendowe śniadanie można czasem zrobić wyjątek ;)

PANCAKES NA MAŚLANCE
(6 placków)


Składniki mokre:
- pół szklanki maślanki
- 1/4 szklanki mleka
- jajko
- łyżeczka miodu płynnego
- łyżka oliwy z oliwek

Składniki suche:
- szklanka mąki (typ 650 lub 450)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Mąkę przesiać przez sitko, wsypać proszek do pieczenia, sól, wymieszać.

W drugiej misce połączyć oliwę z miodem, wymieszać do połączenia się składników. Dodać jajko, znowu wymieszać. Następnie wlać maślankę i mleko, mieszać aż masa będzie gładka.

Patelnię rozgrzać, skropić oliwą z oliwek, tłuszcz rozsmarować ręcznikiem papierowym.

Do suchych składników wlać mokre powoli mieszając. Składniki należy wymieszać ze sobą, aż masa będzie gładka, jednakże ważne jest to, żeby nie mieszać zbyt długo, wtedy placki zrobiłyby się twarde.

Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni, około 1 minutę na każdą stronę. Podawać np. z owocami i syropem klonowym.


wtorek, 14 stycznia 2014

Frittata z łososiem wędzonym i cukinią

Dzisiaj mój debiut w przygotowywaniu frittaty. Co prawda często robię zwykłe omlety, smażone na patelni, ale prawdziwej frittaty wcześniej nie robiłam. Przyznam, że taka zapiekana w piekarniku smakuje inaczej niż omlet z patelni, byłam mile zaskoczona. Polecam głównie na kolację, ze względu na dużą ilość białka, ale równie dobrze nadaje się na drugie śniadanie - po podgrzaniu wciąż jest bardzo smaczna. Dodatki można wybierać sobie do woli, ja akurat miałam resztki łososia w lodówce, więc postanowiłam je wykorzystać. W rezultacie wyszło bardzo dobre danie :)

FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ


Składniki:
- 5 jajek
- około 150 gram wędzonego łososia
- mała cukinia
- cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem. Na końcu dołożyć pokrojonego na mniejsze kawałki łososia. Jajka rozbełtać w miseczce, szczypior posiekać i połączyć z jajkami. Dodać odrobinę soli - nie za dużo, bo łosoś wędzony jest słony!

Jeżeli macie patelnię, którą można wkładać do piekarnika, wylejcie na nią masę jajeczną. Jeżeli nie, użyjcie formy do tarty. Wyłóżcie na nią farsz, a następnie zalejcie masą jajeczną.

Całość zapiekać w temperaturze 180 stopni przez około 15 min - aż jajka się zetną. Smacznego!



piątek, 10 stycznia 2014

Udka pieczone w rękawie z warzywami

Jak Wasze postanowienia noworoczne? U mnie póki co wszystko idzie zgodnie z planem, staram się zdrowo odżywiać a do tego regularnie ćwiczę. Mam nadzieję, że nie stracę zapału :)

Dzisiejszy obiad będzie idealny dla osób leniwych, bo praktycznie robi się sam. A do tego jest lekki i zdrowy, więc można go jeść bez wyrzutów sumienia. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak mi!

UDKA PIECZONE W RĘKAWIE Z WARZYWAMI


Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 4 ziemniaki
- papryka czerwona
- 2 marchewki
- cukinia
- 2 gałązki tymianku
- sól
- przyprawa do ziemniaków

Marynata:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki papryki słodkiej
- pół łyżeczki papryki ostrej

Mięso umyć, wysuszyć, każdą ćwiartkę rozdzielić na udka i podudzia, nasolić. Marynatę zrobić z podanych składników i natrzeć nią mięso. Odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Ziemniaki i marchew obrać, wszystkie warzywa pokroić w kostkę/talarki. Posypać solą, przyprawą do ziemniaków. Mięso, warzywa oraz gałązki tymianku włożyć do rękawa do pieczenia, związać z obu stron. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45 min, po czym rozerwać worek i piec jeszcze przez kolejne 15 minut. Smacznego!



poniedziałek, 6 stycznia 2014

Królewskie śniadanie czyli bułka z jajkiem sadzonym

Uwielbiam takie dni jak dzisiaj, zamiast siedzieć w pracy śpię długo a jak wstanę to mam czas na przygotowanie pysznego śniadania. Do tego wszystkiego za oknem pięknie świeci słońce, tak wiosennie :) Jeśli chodzi o "królewskie śniadanie" to według mnie nie może w nim zabraknąć jajka. Często robię jajecznicę czy też jajka na twardo, ale dzisiaj czas na coś innego, kanapka z jajkiem sadzonym. Uwielbiam kiedy żółtko się rozpływa po wszystkich składnikach :) Mam nadzieję, że i Wam to śniadanie przypadnie do gustu.

BUŁKA Z JAJKIEM SADZONYM


Składniki:
- bułka wieloziarnista lub grahamka
- jajko
- twarożek
- plasterek wędliny
- liść sałaty
- plasterek pomidora
- szczypiorek

Oczywiście wybór składników to kwestia gustu, najważniejsze jest przecież jajko :)

Przepis jest banalnie prosty, jajko sadzone usmażyć na kropli oliwy z oliwek rozsmarowanej na powierzchni patelni. Przygotować kanapkę, na sam wierzch ułożyć jajko, posypać szczypiorkiem.

Smacznego i miłego dnia!

piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem

Nowy Rok przyszedł a wraz z nim nowe postanowienia. Ja obiecałam sobie, że w końcu wezmę się za pisanie pracy magisterskiej i obronie się w terminie, czyli już w czerwcu. Oprócz tego oczywiście będę się zdrowo odżywiać i dużo się ruszać. A Wy macie jakieś postanowienia noworoczne? Jeżeli też chcecie prowadzić zdrowy styl życia zaglądajcie na mojego bloga, będzie tu teraz bardzo lekko i zgrabnie :)

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM


Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 jajka
- kilka liści sałaty lodowej
- papryka konserwowa 
- kilka oliwek
- pół puszki kukurydzy konserwowej
- 4 ogórki konserwowe
- kawałek pora
- jogurt naturalny
- sól, pieprz

Składniki do sałatki podałam na oko, możecie użyć dowolnych proporcji.

Jajka ugotować na twardo. Sałatę, paprykę konserwową oraz ogórki konserwowe pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, kukurydzę, oliwki oraz pora pokrojonego w piórka. Ugotowane jajka podzielić na ćwiartki i ułożyć na sałatce. Doprawić solą i pieprzem. Całość polać jogurtem naturalnym.