czwartek, 31 lipca 2014

Tarta z jagodami i serkiem mascarpone

Dzisiejszą tartę dedykuję mojej siostrze, z okazji jej imienin. Nie jest to deser dietetyczny, ale ze względu na specjalną okazje zdecydowałam się go zrobić. Moja wersja jest mało słodka, jeśli wolicie bardzo słodkie ciasta to dodajcie trochę więcej cukru. 

TARTA Z JAGODAMI I SERKIEM MASCARPONE


Składniki na ciasto:
- 260 gram mąki
- 150 gram margaryny
- 1 jajko
- łyżka jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki cukru pudru

Składniki na masę:
- opakowanie serka mascarpone (250 gram)
- 250 gram śmietanki 30%
- pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo: jagody lub borówki, starta skórka cytryny

Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na 10-15 min do zamrażalki lub 30 min do lodówki. Zmrożone ciasto wyłożyć do formy i nakłuć widelcem. Formę przykryć folią aluminiową i wysypać np. fasolę, żeby odciążyć ciasto w czasie pieczenia. Piec około 20 min w temperaturze 180 stopni. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać, lub zmiksować na najmniejszych obrotach. Masę przełożyć do formy z ciastem. Na wierzch wyłożyć jagody/borówki. Posypać startą skórką cytryny i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!





Lato w pełni!Błękitne skarby lata!Słodkie jagodowe lato




8 komentarzy:

  1. Mniam, musiała smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepysznie wygląda! Już po składnikach można się domyślać, że trudno było jej się oprzeć ;)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gramów. Nie 'gram' ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. w sumie nigdy nie robiłem "sernika" bez żółtek w serze...ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  5. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie tego przepisu szukałam od jakiegoś czasu, dosyć, że wygląda znakomicie to już niedługo się przekonam czy tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń