wtorek, 28 maja 2013

Zupa krem z pomidorów

Dzisiaj kolejny szybki obiad. Ostatnio brakuje mi czasu na wszystko, nawet na gotowanie. Ogrom nauki w tym semestrze mnie przerasta, tak to jest jak się chce zdać całą sesję w maju. Ale ja mam swoją motywację - za niecałe 2 tygodnie wyjeżdżam do Stanów Zjednoczonych i żadna sesja mnie nie powstrzyma :) Ale wracając do tematu, właśnie w takich momentach, kiedy brakuje nam czasu i sił na wszystko, krem pomidorowy sprawia, że wszystko wygląda lepiej :) A tak na poważnie, jest bardzo szybki w przygotowaniu a potrzebne składniki zazwyczaj znajdują się w każdej kuchni, więc nie trzeba tracić czasu na zakupy. Dość często przyrządzam tę zupę, ale muszę przyznać, że tym razem wyszła IDEALNA! Aż się sama zdziwiłam, bo zrobiłam "oszukany bulion" na kostce rosołowej. Poniżej podaję przepis.

ZUPA KREM Z POMIDORÓW
(składniki na 3 duże porcje)


- 1 duża marchew
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 kostka rosołowa (drobiowo-warzywna)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy do smażenia
- puszka pomidorów bez skórki
- sól, pieprz
- łyżka cukru
- bazylia

Do podania: łyżka jogurtu naturalnego (na porcję), grzanki, słonecznik prażony

Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze części, włożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalać 1 litrem wody, zagotować. W międzyczasie pokroić cebulę w piórka i podsmażyć na oliwię z dodatkiem soli, pod koniec smażenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek (trzeba pamiętać, żeby nie smażyć czosnku zbyt długo bo zrobi się gorzki). Gdy woda w garnku zacznie się gotować dodać kostkę rosołową. Gotować aż marchewka zrobi się miękka, następnie dodać do garnka przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz pomidory. Gdy zupa będzie gorąca, zdjąć garnek z ognia i zmiksować wszystko blenderem na gładką masę. Doprawić zupę solą, pieprzem oraz cukrem, na koniec dodać drobno posiekaną bazylię. Przelać do miseczek, dodać po łyżce jogurtu naturalnego, posypać grzankami i uprażonymi pestkami słonecznika (pestki prażyłam na patelni bez tłuszczu przez około 20 min ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły). Smacznego :)



niedziela, 26 maja 2013

Śniadaniowe placuszki z kaszy manny

Kolejny pomysł na śniadanie, tym razem w wersji słodkiej. Placki są bardzo delikatne, aż rozpływają się w ustach. Podawać można z owocami, dżemem, cukrem pudrem, jogurtem, możliwości jest wiele, wszystko zależy od Was :)

PLACKI Z KASZY MANNY
(składniki na 5 placków)


- 3 łyżki kaszy manny
- 200 ml mleka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 pastylki słodzika

Zagotować 150ml mleka ze słodzikiem, w pozostałych 50 ml wymieszać kaszę manną. Gdy mleko będzie zagotowane, dodać kaszę i gotować jeszcze przez około 5 min, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić na kwadrans do wystygnięcia. Gdy kasza wystygnie, dodać jajko oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Placki smażyć do zarumienienia się, około 3 min z każdej strony.



piątek, 24 maja 2013

Surówka coleslaw

Zdecydowanie moja ulubiona surówka, pasuje praktycznie do wszystkiego, przede wszystkim do dań z kurczaka. Prosta w przygotowaniu, lekka i  smaczna. Idealna jako dodatek do dań :-)


SURÓWKA COLESLAW


- 1/4 główki białej kapusty
- pół małej cebuli
- 1 marchew

składniki na sos:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta cukru pudru
- sól, pieprz

Kapustę drobno pokroić lub poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa przełożyć do miski. Składniki na sos wymieszać, dodać do warzyw, wymieszać wszystko razem, odstawić na około 2h (w tym czasie kapusta trochę zmięknie i surówka lepiej smakuje).

wtorek, 21 maja 2013

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pewnie część z Was się zastanawia co schab ma wspólnego z lekkim posiłkiem. Jednak ja uważam, że jedzenie trzeba sobie urozmaicać, na samym drobiu nie da się przeżyć :). Zresztą schab nie jest taki zły jak się wydaje, szczególnie jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób.

Wartości odżywcze porcji schabu na 100 gram (źródło: ilewazy.pl):
  • eneria 174 kcal
  • białko 21 g
  • tłuszcz 10 g
W porównaniu na przykład z piersią z kurczaka, która ma aż 21,5 g białka a tłuszczu jedynie 1,3g/100g, schab wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest mimo wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich do jedzenia tego mięsa :)

SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM
(składniki na 2 porcje)


- 2 plastry schabu bez kości
- śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 200 gram pieczarek
- 1 spora cebula
- pół natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, przyprawa do mięs

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs, przesmażyć na oliwie z oliwek przez około 4-5 minut z każdej strony, zdjąć z patelni zostawiając tłuszcz ze smażenia i odłożyć na chwilę np. na talerz.


Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę  z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki.


Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Gdy sos będzie gotowy, rozłożyć na nim kotlety, aby się jeszcze trochę podgrzały.


Podawać na przykład w gotowanymi szparagami.


niedziela, 19 maja 2013

Muffiny owsiane z truskawkami i czekoladą

Idealne na niedzielne popołudnie. Lekkie a przy tym bardzo słodkie. A przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut.



Składniki na 12 muffinek:
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej
- pół szklanki płatków owsianych górskich
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- pół szklanki maślanki naturalnej
- 2 łyżki oleju
- kilka truskawek
- 2/3 tabliczki gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekać na drobne kawałki, truskawki pokroić w kostkę. Do miski wrzucić suche składniki, wymieszać i dodać do nich składniki mokre, truskawki i czekoladę. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką (nie używać miksera). Foremki napełnić ciastem do 2/3 wysokości, piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.



piątek, 17 maja 2013

Kurczak ze szparagami zapiekany pod beszamelem

Tak jak obiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :)



Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka ziół prowanslaskich
- pół łyżeczki bazylii
- pół łyżeczki tymianku
- ząbek czosnku

Sos beszamelowy:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pozostałe składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- 250g zielonych szparagów (pół pęczka)
- 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć do naczynia żaroodpornego.


Z podanych składników zrobić sos beszamelowy z tego przepisu. Ziemniaki umyć, pokroić w łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni.


Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku.


Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami.




czwartek, 16 maja 2013

Sos beszamelowy

Idealny sos beszamelowy, świetny dodatek do potraw. Szczególnie pieczonych lub gotowanych. Pasuje zarówno do mięsa jak i warzyw. Warto urozmaicać nim swoje dania :)

SOS BESZAMELOWY

- kopiasta łyżka masła
- kopiasta łyżka mąki
- szklanka mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

Masło roztopić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę i zrobić zasmażkę energicznie mieszając. Dodać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować aż sos zgęstnieje.


A już jutro zapraszam na przepis z wykorzystaniem sosu beszamelowego ze szparagami w roli głównej :)

środa, 15 maja 2013

Botwinka

Za oknem mamy piękną pogodę, więc czas na typowo wiosenny przepis. Botwinka jest idealna na takie gorące dni jak dzisiaj. Jest lekka, ale też bardzo treściwa, do tego przepyszna i zrobiona na samych świeżych składnikach.

W końcu się doczekałam sezonowych warzyw :) Wczoraj wybrałam się po pierwsze w tym sezonie szparagi i wróciłam z całą torbą warzyw, w tym z botwinką. Od razu wzięłam się za robienie zupy, przyznaję że nigdy wcześniej nie robiłam botwinki. I tak naprawdę nie wiem jak powinna smakować, ale gwarantuję że moja wyszła znakomicie :)

BOTWINKA
(składniki na 3 porcje)



Składniki:
-  pęczek botwinki (buraki i liście)
- 1 duża marchewka
- 1 mała pietruszka
- 2 duże ziemniaki (najlepiej młode)
- 2 kostki bulionowe
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie (4 ziarna)
- łyżka cukru
- łyżka octu
- sól, pieprz
- łyżka mąki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- jajko do podania

Warzywa pokroić w kostkę, liście botwinki posiekać. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka, zalać 1,5 litra wody i zagotować. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek oraz kostki bulionowe. Gotować aż warzywa zmiękną. Następnie doprawić solą, pieprzem, cukrem i octem. Zdjąć zupę z gazu, mąkę wymieszać z jogurtem i odrobiną gorącej zupy, dodać do garnka, wymieszać wszystko dokładnie. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.



poniedziałek, 13 maja 2013

Sola gotowana na parze

Lubicie ryby? Ja uwielbiam. Staram się je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Ryby przygotowuję na wiele sposobów, najczęściej zapiekam w piekarniku lub gotuję na parze. Parowar dostałam na początku studiów od rodziców i obecnie jest to jedno z moich ulubionych kuchennych urządzeń :). Dania gotowane na parze smakują inaczej niż te z wody, są dużo smaczniejsze a do tego zawierają więcej witamin. Jeżeli ktoś się zastanawia nad zakupem parowaru to jak najbardziej polecam! Inną zaletą jest to, że obiad tak naprawdę robi się sam. Wystarczy włożyć jedzenie do środka, doprawić, wlać wodę i po paru minutach obiad jest gotowy.

SOLA GOTOWANA NA PARZE


- filet z soli
- sól, pieprz, przyprawa do ryb
- sok z 1/8 cytryny

Rybę nasolić i odstawić na co najmniej 2h, a najlepiej na całą noc. Następnie doprawić pieprzem oraz przyprawą do ryb, gotować w parowarze około 15 minut. Najlepiej podawać z surówką z kiszonej kapusty, na którą przepis znajdziecie tutaj. Przed podaniem skropić rybę sokiem z cytryny.



piątek, 10 maja 2013

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Dzisiejsze danie cieszy się dużą popularnością wśród studentów. Jest smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu a do tego niedrogie. W sklepach jest bardzo duży wybór gotowych sosów, na które decyduje się wiele osób. Ja jednak namawiam do przygotowania go samemu, ponieważ jest dużo zdrowszy i smaczniejszy.

Przedwczoraj robiłam zakupy w E.Leclercu, gdzie kupiłam ananasa w promocyjnej cenie 2,99zł za sztukę. Od razu pomyślałam o sosie słodko-kwaśnym :) Jeżeli ktoś nie chce kupować świeżego ananasa lub po prostu nie ma takiej możliwości, można użyć tego w puszce. Należy jednak pamiętać, że ananas w puszce jest sztucznie dosładzany czyli bardziej kaloryczny. 

KURCZAK W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
(składniki na 4 porcje)


- 2 torebki brązowego ryżu
- 500 gram piersi kurczaka
- 500 gram przecieru pomidorowego
- cebula
- marchewka
- papryka
- 4 plastry ananasa
- pół puszki kukurydzy
- pół puszki fasoli czerwonej
- biała część pora
- sól, pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- łyżka soku z cytryny
- łyżka cukru
- curry, papryka słodka, imbir mielony, oregano, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek

Ryż zagotować. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw (sól, pieprz, curry, imbir, papryka słodka). Zalać sosem sojowym. Usmażonego kurczaka odłożyć do oddzielnego naczynia zostawiając na patelni tłuszcz. Warzywa pokroić, cebulkę zeszklić z dodatkiem soli (na patelni po kurczaku), dodać por, następnie paprykę i marchew. Ananasa obrać, pokroić w kostkę i dodać do warzyw wraz z kukurydzą i fasolą. Na koniec dodać kurczaka, wlać przecier pomidorowy oraz sok z cytryny, dodać zioła prowansalskie, oregano, cukier, doprawić do smaku. gotować około 5 min. Podawać z brązowym ryżem.











środa, 8 maja 2013

Jajka w foremkach - pomysł na śniadanie

Dzisiaj kolejny śniadaniowy przepis, tym razem wytrawny. Mimo, że bardzo lubię słodkie śniadania ze świeżymi owocami w roli głównej, to zdecydowanie jednak jestem fanką tych wytrawnych. Typowym śniadaniem w wersji wytrawnej jest z pewnością jajecznica, ja dzisiaj chciałam odejść od nudnej potrawy i stworzyć coś nieco innego. Dzisiejszy przepis jest moją wariacją na temat jajek w kokilkach. Jako, że kokilek póki co nie posiadam, wykorzystałam silikonowe foremki do muffinek, które świetnie się spisały (pomijając fakt, że są bardzo niefotogeniczne ;) ). Zamiast boczku, który z jajkiem tworzy bardzo udaną parę, użyłam wędliny drobiowej. Składniki tak naprawdę można dobierać do woli.

JAJKA W FOREMKACH
(składniki na 4 foremki - dla 2 osób)


- 4 jajka 
- 2 plasterki wędliny
- pół średniej cebuli
- 1 duża pieczarka
- 4 plasterki pomidora
- szczypiorek/koperek lub inna zielenina
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- łyżeczka masła
- ser do posypania (najlepiej mozzarella)

Wędlinę pokroić w paseczki, podsmażyć na oliwię aż się lekko zarumieni, włożyć do foremek. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulkę dodając masło sól i pieprz, następnie dodać pieczarki i przesmażyć jeszcze chwilę. Dodać do foremek. Do każdej foremki włożyć po plasterku pomidora i ostrożnie wbić po jednym jajku, tak aby żółtko się nie rozleciało. Posypać zieleniną (ja akurat miałam koperek) oraz serem. Piec około 10 min w temperaturze 180 stopni. Białko ma się ściąć, ale żółtko powinno zostać płynne.













wtorek, 7 maja 2013

Arbuzowe smoothie

Arbuz to jeden z moich ulubionych owoców. Uwielbiam go, szczególnie w takie upalnie dni jak dziś. Ponieważ zawiera dużo wody, jest bardzo orzeźwiający. Dlatego też idealnie nadaje się do przygotowania smoothie i koktajlów. Dzisiejszy przepis jest idealny na upały, bardzo dobrze gasi pragnienie a dodatkowo jest pyszny :)

ARBUZOWE SMOOTHIE
(porcja dla 1 osoby)


- 500 g arbuza
- pół banana
- łyżka soku z cytryny
- kilka kostek lodu

Z miąższu arbuza wydłubać pestki, pokroić owoce na mniejsze kawałki, włożyć do blendera. Arbuza należy dodać znaczenie więcej niż banana, który dodaje nieco słodkości. Jeśli dodacie za dużo banana, to smak arbuza zostanie przełamany. Następnie dodać sok z cytryny i zmiksować. Do szklanki wrzucić kostki lodu i wlać przygotowany sok. Szklankę można ozdobić kawałkiem arbuza.